Írd be, mit keresel:

Cukkinifőzelék diétásan – aszalt paradicsommal, lisztmentesen

A tökfőzelék sokakat megoszt, míg a rokonzöldség cukkinit a legtöbben szívesen fogyasztják. A zsenge kis cukkinik illegetik magukat a piacon, és villámgyorsan, lisztmentesen olyan „főzelékké” is alakíthatjuk, amit mindenki kedvelni fog.

Cookta - 2022.08.07.
Cukkinifőzelék diétásan – aszalt paradicsommal, lisztmentesen

A diétás zöldségek között dobogós cukkini kalóriában szegény, vízben és rostokban gazdag, pár perc alatt megfő, így 15 perc alatt könnyű és ízletes főzelékféle – szerintünk inkább ragu – varázsolható belőle. Önmagával sűrítve igazán diétás, most tejföllel készítettük, de növényi joghurttal is krémesíthető, így vegán étrendbe is könnyedén beilleszthető.

A tökhöz – és a cukkinihez is – olyan jól passzoló kapor megosztó, mi nagyon szeretjük, és egy kis citrommal vagy ecettel remek, frissítő párost alkotnak, de kiváltható bazsalikommal vagy petrezselyemmel is, ha valaki nem kedveli a kapor karakteres ízét. Tükörtojással, egy szelet sült hússal, fasírttal is tökéletes nyári ebéd, de egy szelet grillezett sajttal vagy csak simán egy szelet kenyérrel kitunkolva is nagyon finom, könnyű, nyári fogás.

Könnyű cukkinifőzelék

Hozzávalók:

  • 60 dkg zsenge cukkini
  • 1 közepes fej főzőhagyma vagy 4 szál újhagyma
  • 1/2 citrom
  • 2 dl tejföl
  • fél csokor friss vagy 1 csapott evőkanál szárított kapor
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3-4 szem szárított paradicsom (opcionális)
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés: A cukkinit megmossuk, végeit levágjuk, majd félbevágjuk, utána felszeleteljük. A főzőhagymát vagy az újhagymát vékony karikákra vágjuk, a szárított paradicsomot apróra szeljük.

Az olajon megfuttatjuk a hagymát, rádobjuk a cukkinit, a szárított paradicsomot és a fokhagymát, 2-3 percig dinszteljük, majd aláöntünk 1 dl vizet, sózzuk és borsozzuk, és lefedve 5 percig pároljuk.

Közben a tejfölt egy tálkába tesszük, hozzáadjuk a kaprot, a citrom kifacsart levét, hozzámerünk 2 merőkanálnyi cukkinit lével együtt, és botmixerrel pépesítjük. A párolt cukkinihez öntjük, lefedjük, elzárjuk, és 10 percig elfeledkezünk róla.

Átkeverjük, és ízlés szerinti körettel tálaljuk a könnyű kis diétás főzelékünket.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.