Mi lehet csodásabb, mint a kissé pirult, de még folyós sült sajt? Minden ételt felvidít, tartalmasabbá tesz, és a legegyszerűbb fogásból is kihozza a legjobbat. Most olaszos padlizsán készült kétféle sajttal, paradicsommal és némi zöldfűszerrel - minimális munkával, nyáridéző mediterrán hangulatban.
Minimál töltött padlizsán, de így is nagyon finom, a húsa egészen szaftosra és krémesre sül, az íze átveszi a fűszeres paradicsom és a sajtok aromáit, nem nehéz, de laktató, vegáknak salátával vagy párolt rizzsel, húsevőknek egy szelet natúr csirkemell köreteként is remek, amikor valami finom és melengető fogásra vágyunk, de nem akarunk túl sok időt tölteni a konyhában.
A semlegesebb ízű mozzarella mellett egy kis olasz kéksajt, gorgonzola is került a padlizsáncsónakok tetejére, ami nagyon jól passzol a fűszerként használt bazsalikom, oregánó és újhagyma kombóhoz és persze a paradicsomhoz is, a sütési technikának köszönhetően pedig – a padlizsánokat félbevágba és beirdalva, lefelé fordítva kell elősütni csak magában, így saját gőzében párolódik és puhul – gyorsabban elkészül, és nagyon krémes, szaftos lesz a belseje.
Hozzávalók:
Elkészítés: A padlizsánokat megmossuk, hosszában kettévágjuk, a húsukat egy hegyes késsel átlósan mindkét irányban bevágjuk, sütőpapírral fedett tepsire fektetjük a vágott felükkel lefelé, és 180 fokos sütőbe tolva 20 percig elősütjük.
Közben a paradicsomot és az újhagymát jó apróra összevágjuk, sózzuk, borsozzuk, meghintjük a bazsalikommal és az oregánóval, sózzuk és borsozzuk, összekeverjük.
Az elősütött padlizsánokat megfordítjuk, egy kanál hátával lenyomkodjuk a belsejét, majd belekanalazzuk a paradicsomos tölteléket. Megszórjuk egyenletesen a reszelt mozzarellával, rácsípkedjük a gorgonzolát, és a sütőbe visszatolva még 10-12 percet sütjük, amíg a töltelék belesül a padlizsánba, a tetején a sajt pedig megpirul.
Azon melegében tálaljuk friss salátával, ha tartalmasabb fogásra vágyunk, akkor rizst, bulgurt, kuszkuszt is készíthetünk mellé.