Bár a sült sütőtök sokáig édesen hódított, egyre gyakrabban készítjük sósan is. Apróbbra vágva, sajttal és némi zöldfűszerrel megszórva szuperegyszerű és egészséges vega fogás készülhet belőle, amit húsevőknek köretként kínálhatunk, húsmentesen egy kis rizzsel vagy sok salátával fogyaszthatunk.
A sütőtök hamar megsül, ha apróbb kockákra vágjuk. Igaz, nem egyszerű a felvágása, de ha először szeletekre vágjuk, majd azt kockázzuk, nem is olyan nagy kihívás. Édeskés ízét jól ellensúlyozhatjuk egy kis sós sajttal. Mi most fetát használtunk hozzá, de bátran készíthető juhtúróval, gorgonzolával vagy egy kis kecskesajttal, parmezánnal. A fűszere most kakukkfű volt, de nagyon jól illik hozzá a rozmaring, a szerecsendió is.
A krémesre sült édes-sós sajtos sütőtök izgalmasabbá tehető, ha egy kis tökmaggal is meghintjük a sütés vége felé: illatosra pirul, és nagyon kellemesen roppan a fogunk alatt, de ennek hiányában egy kis szezámmag vagy napraforgómag is kerülhet pluszként a tetejére.
Hozzávalók:
Elkészítés: A sütőtököt meghámozzuk, és kockacukor méretűre felkockázzuk, az újhagymát felkarikázzuk. Sütőtálba öntjük, sózzuk, borsozzuk, meghintjük kakukkfűvel, és alaposan összeforgatjuk, majd egyenletesen meglocsoljuk a tejszínnel, és 190 fokos sütőbe toljuk, 20 perc alatt puhára sütjük.
Közben a feta sajtot felkockázzuk, és a tökmaggal együtt a sütőtökre szórjuk, és még 8-10 percet sütjük.
Köretként sült hús, hal mellé, de akár salátával önmagában tálaljuk.