Írd be, mit keresel:

Az alocasia megfelelő szaporítása

A magyar nevén elefántfül növény az utóbbi időszakban hatalmas népszerűségre tett szert idehaza. Számos méretben, színben, formában és textúrával kapható, így mindenki megtalálhatja magának a kedvencét. A főleg Ázsiában élő faj szereti a magas páratartalmat, a tápanyagdús közeget, valamint a megfelelően szellőző földet. Fontos számára a perlites lazítás, így könnyebben kigyökerezik és fejlődik.
Cookta - 2024.02.16.
Az alocasia megfelelő szaporítása

De vajon hogyan lehet szaporítani? Mit érdemes tudni az alocasia neveléséről? Az alábbi cikkünkben mindenről részletesen beszámolunk.

Hogyan szaporodnak?

A Tropical Home Home Made növényei nem véletlenül annyira népszerűek. A szaporított növények strapabíróak, könnyen alkalmazkodnak az új környezetükhöz, nem utolsósorban ellenállóbbak mint a társaik.

Az elefántfülek hatalmas levelekkel és hosszú szárakkal rendelkeznek, ezzel kapcsolódnak a törzshöz. Innen bújnak ki a szárak a levelekkel, a föld alatti részéből pedig a gyökerek, valamint a gumók. A legfontosabb részük a törzs: hiszen ha ez sértetlen marad akkor, ha a növényt valami éri, akkor a növényt könnyen újra ki lehet gyökereztetni.

A szaporításuk kapcsán fontos, hogy a gumókat a kellő időben válasszuk le a növényről. Amennyiben túl korán tesszük meg, akkor nem biztos, hogy életképesek lesznek. Aki kicsit is jártas a növények nevelésében és szaporításában, az valószínűleg látni fogja, hogy mi az ideális méret. Minél kisebb a rizómája, annál tovább tart kikelnie az új növénynek.

Az ültetés

Miután megvan az új rizóma, nem árt azt megtisztítani, ezzel elkerülhetjük a rothadást, valamint gátolhatjuk a gyors csírázást. Akár körömmel, akár fogkefével végezzük el ezt a lépést, a legfontosabb, hogy véletlenül se sértsük meg a gumó felszínét.

Ami az ültetést illeti, fontos a közeg és az optimális páratartalom. Nincsen konkrét szabály arra vonatkozóan, hogy hány százalékot érdemes tartani, hiszen minden otthon és minden növény más.

A gumóknak párás levegőre van szükségük, így a legjobb egy zárt propboxban tárolni őket. A magas hőmérséklet segíthet a gyors csírázásban, még jobb, ha a dobozt egy napos ablakba tesszük, ahol még melegebb közeget biztosíthatunk a számukra.

A csírázás

Nagyjából egy hónap alatt ideális méretű lehet, kicsírázhat a növény. Amint a gyökérzet egyre nagyobb, úgy lesz az alocasia egyre stabilabb, végül át lehet ültetni. Arra figyeljünk, hogy mindig csak egy mérettel nagyobb cserépbe kerüljön, így biztosan nem terheljük túl a növényt.

Milyen problémákba ütközhetünk?

A fő gond a gumó és a gyökér rothadása. Amennyiben a gyökeret érinti a probléma, ott még lehet esély megmenteni, hiszen könnyen hoz új gyökereket. Ilyenkor cseréljük le a közeget, távolítsuk el a rossz részeket, majd kezdjük újból a folyamatot.

A rothadás oka általában a magas páratartalom, esetleg a túl vizes föld. Ha viszont a gumó sérül, az nagyobb baj, ott nem igazán van mit tenni.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.