Írd be, mit keresel:

Lemon curd, egy selymes krém Angliából

Az angolok egyik kedvence a lemon curd, amit leginkább úgy használnak, mint valamiféle lekvárt – piskótatekercsbe, palacsintába, pohárkrémbe –, valójában egy üde, selymes, citrusos vajas-tojásos krém, ami otthon is egyszerűen elkészíthető.

Cookta - 2016.11.14.
Lemon curd, egy selymes krém Angliából

Selymes és sima, abbahagyhatatlanul finom, reggel egy szelet kalácsra ugyanolyan tökéletes, mint joghurtba kanalazva vagy elegáns pohárkrémbe téve, linzerkosárkába kanalazva vagy két omlós keksz közé töltve. Univerzális, mint a nutella, csak üde, citromos változatban. Gasztroajándéknak is remek, sokkal gazdaságosabban elkészíthető, mintha készen vásárolnánk – arról azonban nem szabad megfeledkezni, hogy nem korlátlan az eltarthatósága: 7–10 nap a szavatossága, szigorúan hűtőben tárolva.

A lemon curd vaj, cukor, tojás és citrom keveréke, és mivel a citromnak nemcsak a leve, de a reszelt héja is fontos szereplő a krémben, ezért érdemes kezeletlen vagy biocitromot beszereznünk hozzá. Ha nem sikerül, akkor forró vízbe áztassuk be a citromokat 15 percre, majd dörzsis szivaccsal alaposan suvickoljuk át felhasználás előtt. A készítésnél fontos, hogy a citrom héját vékonyan reszeljük csak le, a bőr alatti fehér részből ne kerüljön bele, mert ettől kesernyéssé válhat a krém.

Egyszerű a munkafolyamat, de mindenképpen fontos, hogy gőz fölött készítsük, ne kapjon direkt hőt, nehogy összeugorjon a tojás. Ehhez az is fontos, hogy gyenge tűzön és folyamatosan kevergetve főzzük, így biztosan sikerül a lemon curdünk. Aki szeretné még izgalmasabbá tenni, fűszerezheti például egy kevés porított kardamommaggal vagy kakukkfűvel, bazsalikommal vagy szegfűszeggel – ebben az esetben a kész krémet egy szitán érdemes átpasszírozni, hogy a fűszerdarabkák ne maradjanak a selymes krémben.

Lemon curd

Hozzávalók:

  • 4 kezeletlen citrom
  • 10 dkg vaj
  • 20 dkg cukor
  • 4 nagy tojás

Elkészítés: A citromokat alaposan megmossuk, a héjukat óvatosan lereszeljük, ügyelve, hogy fehér rész ne kerüljön bele. A citromok levét kifacsarjuk, átszűrjük, majd a reszelt héjhoz adjuk a cukorral és a vajjal együtt, és gőz fölött megolvasztjuk, addig kevergetjük, míg a cukor teljesen felolvad. Ekkor levesszük, és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.

Ekkor egyesével hozzáadjuk a tojásokat, mindig elkeverve, majd gőzre visszatéve, folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, míg besűrűsödik, ez kb. 10–15 perc. Levesszük, és időnként megkeverve hűlni hagyjuk, majd üvegbe kanalazzuk, és a hűtőben tároljuk felhasználásig.

Megnézem >>

Megnézem >>
Forrás:
Alexandra.hu

Ez is érdekelhet: Ajándékok a konyhából

Ha valamit saját kezűleg készítünk a konyhában, az mindig különleges, főleg ha ajándékról van szó. A gondosan összeállított receptgyűjtemény segítségével valódi finomságokkal lephetjük meg szeretteinket, és egészen biztosak lehetünk abban, hogy mindenki örülni fog nekik.

Legyen az pikáns kecskesajt, nektarinos mustár narancshéjjal, csilis, zöldfűszeres olaj, csokoládés eperlekvár, fahéjas meggy konyakban, répatorta üvegben vagy vajas-vaníliás trüffel – minden ízlésnek találunk megfelelőt minden alkalomra. Ezek az ajándékok tényleg egyediek és személyre szólóak.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.