A franciák legendás melegszendvicsét, a croque monsieur-t sokan ismerik. De létezik ennek egy portugál változata is, aminek a nevéből is látszik az eredete: francesinha, vagyis francia, csak éppen átültetve a portugál ízvilágba.
A croque monsieur (ejtsd: krok möszjő) egy sajttal és sonkával töltött szendvics, amit krémes besamellel leöntenek, kis sajttal sütőben átsütnek. Tökéletes és tartalmas, igazán franciás megoldás akár reggelinek, kis salátával kiegészítve gyors ebédnek vagy vacsorának. Franciaországban járva bármelyik – de tényleg bármelyik – kávézóban, bisztróban kérhetjük, kihagyhatatlan klasszikus.
Kevéssé ismert tény, de igaz, hogy a II. világháború után – és napjainkig is – nagyon sok portugál dolgozott vendégmunkásként vagy települt át Franciaországba családostul, majd haza vakációra, később nyugdíjas éveire – a portugál életszínvonalat jóval kedvezőbbre, élhetőbbre cserélve. A kiadós, kedvelt, egyszerű croque monsieur általuk került Portugáliába, kissé a helyi hagyományokra és ízvilágra hangolva.
A francesinha (ejtsd: franszezínnya) ugyanúgy melegszendvics, de nemcsak sonka, hanem bármilyen felvágott és húsféle, hideg sült kerülhet bele, no meg sajt. A tetejére is kerül némi sajt, majd – a besamel helyett – paradicsomszósz, amolyan portugál változatban, sörrel és borral, sőt esetenként még egy kis extraként portói borral is megbolondítva.
Fontos tudni, hogy van női változat is mindkettőből, ami szerintünk pasisabb, de indokolt a névadás: a croque madame tetején egy tükörtojás is található kalap gyanánt, azért madame!
Az egyik selymesebb, a másik fűszeresebb, mindkettő nagyon finom, érdemes kipróbálni egyiket és másikat is!
Croque monsieur
Hozzávalók:
Elkészítés: Elsőként besamelmártást készítünk: a vaj felét felolvasztjuk, belekeverjük a lisztet, és folyamatos keverés mellett felöntjük a tejjel, sózzuk, borsozzuk, kevés szerecsendiót adunk hozzá, és pár perc alatt kevergetve sűrűre főzzük. A tűzről lehúzva belekeverjük a mustárt és a tojássárgáját.
A kenyereket világosra pirítjuk, megkenjük a besamellel, négy szeletre 1-1 szelet sonkát és sajtot teszünk, majd a maradék négy szeletet rájuk borítjuk, kicsit lenyomkodjuk, és tepsibe vagy sütőtálba tesszük. Meglocsoljuk a maradék besamellel, 1-1 szelet sajtot teszünk mindegyikre, rámorzsoljuk a maradék vajat.
Előmelegített sütőben 8-10 perc alatt aranybarnára sütjük.
Francesinha
Hozzávalók:
Elkészítés: A szószhoz a hagymát finomra vágjuk, és a felolvasztott vajon elkezdjük dinsztelni. Hozzáadjuk a babérlevelet és a fokhagymát, felöntjük a paradicsomszósszal, hozzáadjuk a húslevest, a fehérbort és a sört. 6-8 perc alatt összefőzzük, sóval, borssal, csilivel ízlés szerint fűszerezzük. A tejben elkeverjük a keményítőt, a paradicsomos szószhoz adjuk, és kevergetve pár perc alatt besűrítjük.
A kenyereket világosra pirítjuk, a felére rárakjuk a szeletelt sonkát vagy sült húst, 1-1 szelet sajtot, befedjük a maradék kenyérszeletekkel, a tetejükre is sajtot teszünk, sütőtálba tesszük, meglocsoljuk a paradicsomos szósszal, és előmelegített sütőben 8-10 perc alatt megsütjük.