Az őszibarack és a nektarin nagyon közeli rokonok, a kopasz barackot a piheszőrös őszibarackból nemesítették. Mindkettő hihetetlenül egészséges, érdemes szezonban gyakran fogyasztani, akár ital formában is. Ehhez mutatunk most 3 ötletet!
Lédús, mézédes, már ezért is szeretjük, de ráadásul rengeteg B- és C-vitamint tartalmaz, jelentős mennyiségű kalciumot, szelént és magnéziumot. Magas rosttartalma – a szilvához hasonlóan – jótékonyan hat az emésztésre, székrekedés ellen, de méregtelenítő és vértisztító hatásai is ismeretesek.
Szezonban érdemes kúraszerűen fogyasztani, de legalábbis napindítóként egy finom barackos smoothie-val, turmixszal indítani a reggelt.
Joghurtos-narancsos őszibarackturmix
Hozzávalók: 2 őszibarack, 1 narancs, 1 kis pohár natúr joghurt, 1 evőkanál méz
Elkészítés: A narancsot félbevágjuk, levét kipréseljük, majd a cikkekre vágott őszibarackkal, a joghurttal és a mézzel turmixgépbe tesszük, és bársonyosra, simára mixeljük.
Körtés-banános őszibaracksmoothie
Hozzávalók: 1 őszibarack, 1 érett körte, 1/2 banán, kevés citromlé, 1/2 kávékanál vaníliakivonat
Elkészítés: A banánt meghámozzuk, felkarikázzuk, a körtét és az őszibarackot kimagozzuk, felkockázzuk, majd a gyümölcsöket egy kevés citromlével és vaníliakivonattal ízesítjük, és krémesre turmixoljuk, egy kis vízzel hígíthatjuk.
Gyömbéres őszibaracksmoothie
Hozzávalók: 2 őszibarack, 1 kávéskanál friss reszelt gyömbér, 1 teáskanál méz, 1 dl mandulatej
Elkészítés: Az őszibarackot kimagozzuk, cikkekre vágjuk, turmixgépbe tesszük. Hozzáreszeljük a gyömbért, kanálnyi mézet adunk hozzá, 1 dl mandulatejet öntünk hozzá, és összeturmixoljuk.