A görögök egyik kedvenc alapanyaga a padlizsán, aminek legismertebb változata a muszaka, de népszerűségben a helyiek körében nem marad el a töltött padlizsán sem, amit jó fűszeresen, húsos raguval, sajttal és besamellel készítenek.
A „melitzanes papoutsakia„, vagyis a töltött padlizsán, pontosabban padlizsánpapucsok tényleg hasonlítanak formára és távolról legalábbis a lábbelire, innen származik a vicces hangzású név. Nagyon gazdag ízvilágú, szaftos fogás, ami egy könnyű salátával és friss kenyérrel önmagában is isteni, de készíthetünk hozzá egy kis párolt rizst is – a lényeg, hogy a finom szaftot ne hagyjuk veszni.
Bár három fázisban készül, mégis sokkal egyszerűbb, mint a muszaka, ízeiben és alapanyagaiban is hasonló, mivel a görögök nemcsak sajttal, hanem besamellel is befedik a padlizsáncsónakok tetejét sütés előtt, így pedig a fűszeres ragu és a padlizsán összesülnek és nem száradnak ki a besamelréteg alatt. Senki ne lepődjön meg, hogy a töltelékben fahéj és szegfűszeg van, és ha igazán jót akar, semmiképpen ne hagyja ki a receptből, mert nagyon kellemesen belesimul ebbe a tökéletes ízharmóniába.
Hozzávalók:
A besamelhez:
Elkészítés: A padlizsánokat megmossuk, hosszában félbevágjuk, egy éles késsel a húsukat jó mélyen berácsozzuk. Sózzuk, borsozzuk, 1 evőkanál olívaolajjal meglocsoljuk-csöpögtetjük, és sütőpapírral fedett tepsire borítjuk, tehát a bőrös felük lesz fölül. 200 fokos sütőbe toljuk, és 25-30 perc alatt puhára sütjük.
A töltelékhez a hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, felaprítjuk. 2 evőkanál olajat egy serpenyőben felforrósítunk, a hagymát és a fokhagymát beledobjuk, meghintjük 1 teáskanál cukorral, az oregánóval, a fahéjjal és a szegfűszeggel, 2-3 percet pirítjuk, majd a darált húst is hozzáadjuk, és fakanállal kevergetve 5 percig pároljuk-sütjük. Sózzuk, borsozzuk, felöntjük a vörösborral, megvárjuk, míg elpárolog a nagy része, majd a darabolt paradicsomot is hozzákeverjük, és 10-12 perc alatt összefőzzük.
A besamelhez a vajat egy edényben felolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, habverővel elkeverjük, majd fokozatosan, apránként, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a tejet, és sűrűsödésig főzzük, majd a tűzről levéve sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint szerecsendiót reszelünk hozzá, és a reszelt sajtot hozzáadva összekeverjük.
A padlizsánokat kivesszük a sütőből, megfordítjuk, egy kanállal fészket készítünk, vagyis mélyedést nyomunk a közepükbe, hogy legyen hely a húsos ragunak, majd ezt egyenletesen belekanalazzuk. A besamellel meglocsoljuk a ladikok tetejét.
A sütőbe visszatoljuk, és 10-15 perc alatt megsütjük, amíg szép aranyszínű lesz a besamel és az olvadt sajt.