Írd be, mit keresel:

A legkedveltebb quiche – a sós pite, ami meghódította a világot

A quiche az egyik legjobb bizonyíték arra, hogy a franciák imádják az egyszerű és kiadós ételeket is, egyáltalán nem ragaszkodnak a kifinomodott, séfek által kreált különlegességekhez. A quiche ugyanis nem más, mint egy pitetésztában sült sajtos omlett, ami iszonyú finom.

Cookta - 2023.12.08.
A legkedveltebb quiche – a sós pite, ami meghódította a világot

Házias, rusztikus, egyszerű, durván kiadós és igazi téli kalóriabomba a quiche, de a hűvős, téli napokon azért belefér, hogy tartalmasan étkezzünk. Sok tojás, sajt, tejszín, vajban gazdag omlós tészta az alap, ami Lotharingiából származik: ez a quiche lorraine, vagyis a lotharingiai pitetorta. Annyira egyszerű és jól variálható, hogy idővel mindenütt elterjedt, és ma már világszerte ismert és kedvelt fogás: rengeteg változat létezik, és az alap tényleg nagyon jól személyre szabható.

Valamikor régen csak sült szalonna, tojás és tejszín került bele, aztán jött némi sajt hozzá, ma már ez számít a klasszikusnak, de elhagyható a hús is, hiszen a tejszínes-tojásos-sajtos töltelék a lényeg, ami összefogja a belevalót, ami lehet akár hal, zöldség, gomba is, bármi, amit szeretünk, vagy amit épp kiürítenénk a hűtőből. Isteni finom, egy nagy adag salátával tökéletes igazán!

Quiche lorraine

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 1 teáskanál só
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1 egész tojás

A töltelékhez:

  • 25 dkg húsos szalonna
  • 5 dl tejszín
  • 20 dkg reszelt sajt
  • 5 tojás
  • 1 teáskanál morzsolt kakukkfű
  • só, bors

Elkészítés: A tészta alapanyagait egy tálba mérjük, kézzel gyorsan összegyúrjuk. Gombóccá formázzuk, és a hűtőbe tesszük, amíg a tölteléket előkészítjük.

A húsos szalonnát felkockázzuk, és egy forró serpenyőben pár perc alatt megpirítjuk. A tojásokat egy tálba felütjük, hozzáöntjük a tejszínt, kézi habverővel elhabarjuk, majd hozzáadjuk a reszelt sajtot, összekeverjük.

A pihentetett tésztát kinyújtjuk, majd egy pitetálba tesszük, az oldalához odanyomkodjuk, az alját villával megszurkáljuk, majd a bacont egyenletesen elterítjük az alján. Meghintjük a kakukkfűvel, és egyenletesen rálocsoljuk a sajtos-tojásos-tejszínes keveréket.

170 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett 45–50 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve 10–15 percet pihentetjük, majd szeletelve tálaljuk finomra vágott snidlinggel vagy petrezselyemmel meghintve, egy nagy adag salátával tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.