A nagy év végi vendégjárások idején jól jöhet egy egyszerű, de nagyon finom, kevésbé ismert sós apróság, amivel kevesebb a macera, mint a pogácsafélékkel, de azért izgalmas és házias. A török konyha egyik kedvence a rétestésztából készülő sajtos szivarka, ami egyszerű, kiadós, mókás és nagyon finom.
A sigara böregi, ez a töltött kis szivarka annyira népszerű a török konyhában, hogy nemcsak vendégvárónak és a gazdag, ünnepi, sokféle apró fogást tartalmazó meze alkalmával készítik, de reggelire is szívesen fogyasztják. A tölteléke sós, friss sajt, a lor, ami ugyan nálunk nemigen kapható, de nyugodtan helyettesíthetjük fetával vagy krémfehér sajttal. Az összemorzsolt sajtot egy kis tojás tartja össze, általában petrezselyemmel, snidlinggel vagy kaporral ízesítik, és háromszögekre vágott réteslapba göngyölik vékony kis rúddá, hogy minél ropogósabbra tudjon sülni.
A sajtos szivarkákat hagyományosan bő olajban sütik, de ha nem szeretnénk olajszagot, vagy egészségesebben készítenénk, sütőbe téve, olajjal lekenve is megsüthető, 180 fokon.
Hozzávalók:
Elkészítés: A fetát tálba morzsoljuk, hozzáadjuk a tojást és a finomra vágott petrezselymet, alaposan összekeverjük.
A réteslapokat háromszögekké vágjuk úgy, hogy a kiterített lapok jobb felső sarkából a bal oldal közepéig elvágjuk, majd a bal oldal közepétől a jobb felső sarokik szintén elvágjuk, így minden lapból 3 háromszögünk lesz. A háromszög legkeskenyebb oldalára egy kanálnyi tölteléket elosztunk egy csíkban, majd a szélét visszahajtva szorosan feltekerjük, a tészta végét megkenjük vízzel, majd rásimítjuk a kis roládra, így kapjuk meg a szivarkákat.
Serpenyőben kétujjnyi olajat forrósítunk, és a szivarkákat időnként megforgatva minden oldalon ropogósra sütjük, majd szűrőkanállal kiemeljük, alaposan lecsöpögtetjük, és papírtörlőre szedjük.
Azon melegében, de langyosan, sőt hidegen is tálalhatjuk, kínálhatunk mellé mártogatóst is.