Írd be, mit keresel:

Narancsos céklasaláta – könnyű kísérő ünnepekre

Az év végi nagy lakmározások alatt különösen fontos, hogy minél több zöldség és saláta szerepeljen a menüben, ezzel ugyanis ellensúlyozhatjuk a kiadósabb fogásokat, a sok húsos ételt, segíthetünk a szervezetünknek, hogy könnyebben feldolgozza az ünnepi fogásokat.

Cookta - 2023.12.25.
Narancsos céklasaláta – könnyű kísérő ünnepekre

No persze nem a különféle majonézes salátákra vagy a klasszikusnak számító krumplisalátára gondolunk, hanem a rostokban gazdag, friss alapanyagokból készülőkre. A különféle zöldsaláták például tökéletesek alapnak, mert ezek kalóriát szinte alig tartalmaznak, ellenben eltelítenek, és serkentik az anyagcserét, ezeket kiegészíthetjük sült vagy főtt zöldségekkel, és nagyon jó, ha van benne valamilyen citrusféle, narancs, mandarin vagy grépfrút, mert ezek felpörgetik az emésztést. Természetesen nem az a cél, hogy csak salátát együnk, de a köret egy részét kiváltva ízélményekben is gazdagabbak leszünk, és a gyomrunk is örülni fog a könnyebb kiegészítőnek.

Az alábbi narancsos céklasaláta mindezeket tudja, emellett pedig nagyon finom is, egyszerre édes és pikáns, színes és mutatós, az enyhén csípős rukkola és a ropogós pirított dió egyszerűsége ellenére is izgalmassá teszi, és tökéletesen passzol sült húsok, töltött pulykamell, kacsasült vagy akár lazac mellé is.

Narancsos céklasaláta dióval

Hozzávalók:

  • 3 közepes cékla
  • 3 narancs
  • 4 marék rukkola
  • 2 nagy marék dió
  • 2-3 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • só, bors

Elkészítés: A céklákat alufóliába csomagoljuk, tepsibe tesszük, és 180 fokos sütőben 45 percig sütjük, majd a sütőből kivéve hagyjuk hűlni, majd meghámozzuk, és vékonyan fölszeleteljük.

A narancsok héját egy éles késsel a felső részétől az alsó felé levágjuk, majd a két végén is levágjuk, hogy lehetőleg fehér hártya ne maradjon rajta, majd egy tál fölött kivágjuk a hártyák közül a narancscikkeket, vagyis kifilézzük, a levét a tálban felfogva, majd a gyümölcshártyákat is kifacsarjuk.

A diót egy száraz serpenyőben kevergetve-rázogatva 4-5 perc alatt megpirítjuk, vágódeszkára öntjük, durvára vágjuk.

Az öntethez a felfogott narancslevet 1 evőkanál balzsamecettel, 2-3 evőkanál olívaolajjal, sóval és frissen őrölt borssal elkeverjük.

A céklaszeleteket tálra rendezzük, rászórjuk a rukkolát, a narancsfiléket és a pirított diót, majd meglocsoljuk az öntettel.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.