Írd be, mit keresel:

Crepe Suzette, a világbajnok narancsos palacsinta

Narancsos, likőrös, különlegesen finom: hajszálvékony palacsinta illatos karamellizált szósszal meglocsolva. Éttermekben flambírozva tálalják, vagyis alkohollal locsolják és meggyújtják, így viszik az asztalhoz. De enélkül is tökéletes, otthon is könnyedén elkészíthető!

Cookta - 2024.02.09.
Crepe Suzette, a világbajnok narancsos palacsinta

A crepe Suzette (ejtsd: krep szüzett) szó szerint Suzette, vagyis Zsuzsi palacsintája egy töltetlen, hajtogatott palacsintás desszert, narancsos krémmel gazdagon meglocsolva. Eredetét több legenda is körbelengi, az egyik egy királyhoz, a másik egy színésznőhöz kapcsolódik.

A legismertebb legenda szerint egy apró malőrnek köszönhető a zseniális desszert: történt ugyanis, hogy a wales-i herceg, a későbbi VII. Edward király Monte Carlóban, a Café de Paris étteremben vacsorázott egy csinos hölgy, bizonyos Suzette társaságában valamikor az 1896-os évben. A narancsos palacsintát szervírozni készülő fiatal pincér izgalmában véletlenül felborította a narancslikőrös üveget, amelynek tartalma beleborult a serpenyőbe, és lángra lobbant. Hogy eloltsa, egy kis cukrot szórt rá, majd megkóstolta a desszertet, és mivel ugyancsak jónak találta, feltálalta a hercegnek és kísérőjének. Annyira ízlett Edwardnak a palacsinta, hogy meg is kérdezte a nevét, mire a pincér azt mondta, hogy ez egy új recept, legyen a neve crepe princesse, vagyis palacsinta hercegné módra. A herceg viszont arra kérte, hogy csinos kísérője után nevezzék el inkább a palacsintát, ami tehát így lett crepe Suzette.

A másik mese szerint Suzanne Reichenberg híres színésznő tiszteletére készült a palacsinta-költemény, aki a Comédie Francaise-ben 1897-ben egy szolgálólány szerepét játszotta egy darabban nagy sikerrel, szerepe szerint pedig palacsintát szolgált fel a darabban, amit a szomszédos étteremből hoztak minden este. A nagy sikerű színésznő tiszteletére – illetve az előadás utáni színházból átlátogató vacsoravendégek örömére – készítették először a crepe Suzette-et.

Bármi legyen is a története, vitathatatlanul legendás finomság, érdemes kipróbálni!

Crepe Suzette

Hozzávalók:
A palacsintákhoz:

  • 3 dl tej
  • 12,5 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 2 dkg cukor
  • 3 tojás
  • csipet só
  • 1 evőkanál rum

A szószhoz:

  • 1 narancs
  • 7,5 dkg cukor
  • 5 dkg vaj
  • 1,5 dl narancslikőr (Grand Marnier vagy Cointreau)

Elkészítés: A lisztet, a cukrot és a csipet sót egy tálban összekeverjük, hozzáadjuk a 3 tojást, apránként simára keverjük, majd hozzáadjuk a rumot és az olvasztott, de nem forró vajat, ezzel is kikeverjük, majd a tejjel simára keverjük. Serpenyőben vékony palacsintákat sütünk a tésztából, majd mindegyiket négybe hajtjuk, félretesszük.

A narancsszószhoz a narancsot alaposan megmossuk, héját lereszeljük, levét kifacsarjuk. A cukrot egy serpenyőben aranybarnára karamellizáljuk, hozzáadjuk a narancslevet és a narancshéjat, majd a likőrt és a vajat. Összemelegítjük, majd a palacsintákra locsoljuk a szószt, de visszatehetjük a serpenyőbe és átforgathatjuk, hogy mindenhol érje az illatos, likőrös, vajas öntet.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.