Imádjuk a granolát, mert ropogós és fűszeres, házilag készítve pedig sokkal kiadósabb és egészségesebb, mint a bolti változatok. Reggelire vagy csak úgy nassolni is imádnivaló, és számtalan módon ízesíthetjük. Aktuális kedvenc a sütőtökös változat, igazi őszi-téli ízekkel, de már napsárga színe is felvidít, hát még az íze!
A granola tulajdonképpen egy fűszeres, sütőben kissé megpirított müzli, ami előre elkészíthető, és hónapokig eltartható, rengeteg ízvilágra hangolható, ideális napindító joghurttal vagy tejjel, de magában is jó snack, ha épp nassolnánk valami egészségeset.
A sütőtökös változat elsőre furcsának tűnhet, de isteni finom, amit mindenképpen érdemes kipróbálni, ha nagyobb adag sütőtököt sütünk – a kicsit visszahűlt sütőben pikk-pakk elkészíthetjük, és az alábbi alaprecept alapján gazdagíthatjuk magokkal – tökmaggal, napraforgóbállel, szezámmal, dióval vagy mandulával -, vagy akár a sütés után aszalt gyümölcsökkel – mazsolával, barackkal, aszalt szilvával, vagy mint itt: áfonyával -, de akár egy kis csokidarabka is tehető bele. Mindegyikkel isteni és szemvidító is!
Hozzávalók:
Elkészítés: A zabpehely és a vörösáfonya kivételével az összes alapanyagot egy tálba tesszük, simára keverjük, ha nem sütőtökpürénk van, hanem még darabos sült vagy főtt sütőtökünk, akkor egy botmixerrel is összedolgozhatjuk az egészet. Hozzáadjuk a zabpelyhet, és kézzel vagy egy spatulával alaposan összeforgatjuk az egészet, hogy a zabpelyhet mindenhol bevonja a fűszeres, illatos sütőtökpüré. Adhatunk hozzá ezen a ponton mindenféle magokat, ezekkel is összeforgatjuk, majd sütőpapírral fedett tepsire morzsoljuk az egészet, lehetőleg vékonyan és szellősen.
160 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett 15 percet sütjük, majd egy spatulával átforgatjuk, és még 15 percet sütjük. A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni, majd kézzel átmorzsoljuk, hozzáadjuk a vörösáfonyát, és jól záródó üvegbe pakoljuk.
Joghurttal, tejjel – akár növényivel – is nagyon finom, de akár magában is nassolhatjuk – isteni fűszeres csemege!