Imádom a kisfiamat, és tudom, hogy szeret nassolni, habzsolja az édességeket, mint minden gyerek, de nem szeretném, ha vacakságokat enne. Ezért megpróbálok minél több ételt egészségesebbre formázni - most a zabkeksz volt soron, és elég jól sikerült, ezért meg is osztom...
Igaz, nem volt nagy adag, de 10 perc alatt eltűnt, mindenki nagyon szerette, csak természetes és egészséges alapanyagok kerültek bele, ráadásul olyan egyszerű, hogy gyerekkel is elkészíthető, a végeredmény pedig tényleg osztatlan sikert arat.
Érdemes nagyobb adagban készíteni, mert tényleg kapós, és zárt dobozban sokáig eltartható – tökéletes duginasi, ami mindig jól jön, ha sikerül kellően elrejteni…
Hozzávalók:
Elkészítése: Tegyük aprítógépbe a datolyát, a mogyoró- vagy kesudióvajat, a vizet, a sót és a kakaóport. Addig aprítsuk, amíg sima, krémes masszát kapunk. A keveréket tegyük egy tálba, adjuk hozzá a zabpehelylisztet és az őrölt lenmagot. Jól keverjük el. A tésztából formázzunk golyókat, majd a tenyerünkkel lapítsuk le, és forgassuk bele a zabpehelybe.
Előmelegített 180 fokos sütőben, sütőpapíros tepsin süssük 15-20 percig. Ebből az adagból 8 nagy keksz lesz, kívül enyhén ropogósak, belül puhábbak maradnak.
Zárt dobozban tartva elállnak 1-2 hétig is. Nálunk mondjuk 10 perc alatt elfogyott első alkalommal. 🙂